dilluns, 28 de febrer del 2011

ACTIVITAT 4:

A classe hem treballat l'obra Eine kleine Nachtmusik (KV. 525)... Sitúa l'obra en la vida de Mozart (on la va fer, amb quines altres composicions coincideix, curiositats, etc.), després inserta el vídeo en el teu bloc, mira'l bé i respon les preguntes següents (també pots consultar les teves partitures):



És una serenata per a quintet de corda format per violí I i II, viola, violoncel i contrabaix, composta per Wolfgang Amadeus Mozart el 1787.
b) Instrumentació: quins instruments toquen...
    - I i II violi

    - Viola

    - Violoncel

    - Contrabaix

c) De quin segon a quin estan les següents parts?
  • Tema A (exposició, 1r cop): 00 - 36 segons
  • Tema b1 (exposició, 1r cop): segons 53 - 1 minut 6 segons
  • Tema b2 (exposició, 1r cop): 1 minut 6 segons - 1 minut 34 segons
  • Desenvolupament: 3 minuts 22 segons - 3 minuts 59 segons
  • Pont (reexposició): 3 minuts 59 segons -  4 minuts 44 segons
  • Coda final (reexposició): Es la part del final

diumenge, 27 de febrer del 2011

ACTIVITAT 3:

a) Escriu en el teu bloc l'esquema de la forma sonata tal i com l'hem treballat a classe.
   Forma sonata: 
  S'aplica a totes les combinacions instrumentals
  •   Instrument - sonata
  •   Orquestra - simfonia
  •   Orquestra solista - concert
  •   Altres - quartet

ACTIVITAT 2:

  • Sonata clàssica: És una composició musical per a un instrument solista o conjunt instrumental de cambra, normalment en diversos moviments. Tota una serie de formes i procediments compositius des del segle XVI fins a les experiències més rupturístiques de l'actualitat van rebre el nom de "sonata".
  • Simfonia clàssica: És en el seu sentit més habitual i extens- una peça musical, més aviat extensa, normalment composta per a ser interpretada per una orquestra i que comprèn diversos moviments. Simfonia no es refereix a una forma musical específica, sinó un gènere de la música orquestral per a ser escoltada preferentment a la sala de concerts.
  • Concert clàssic: Un concert classic és una audició pública o privada d'una o més obres musicals. Els primers concerts, precursors dels concerts actuals, els trobem a les acadèmies italianes, en l'activitat dels Collegia musica i de les capelles de música.
  • Quartet de corda clàssic: És un conjunt instrumental de quatre instruments de corda, normalment dos violins, una viola i un violoncel, o bé una peça musical escrita per a aquest conjunt.

ACTIVITAT 1:

- Explica la diferència entre "monarquies absolutes" i "despotisme il·lustrat".  
   -En la monarquia absoluta no existeix cap divisió de poders, ja que la font d'ells és el mateix sobirà i aquest no ha de respondre davant ningú pels seus actes. Tot i que el poder judicial hagi pogut tenir en el decurs de la història d'aquests tipus de règims una autonomia relativa en relació amb el sobirà - a diferència dels poders executiu i legislatiu, que per definició són el sobirà en persona - el dèspota podia canviar les decisions o dictàmens dels tribunals en última instància, o bé reformar les lleis per a la seva necessitat o desig.
 - Els monarques il·lustrats justifiquen la seva autoritat proclamant-se servidors de l'Estat i del poble. Fan seves les idees d'igualtat de tracte davant la llei, la defensa dels drets i de la propietat.

- Explica el significat de la frase "tot per al poble però sense el poble"
  - Vol dir que feien coses per el poble però sense que ells pugesin desidir res.

- Observa el següent vídeo, inserta'l en teu bloc i escriu les seves idees principals 



Idees principals: El pensament racional havia de servir per resoldre els problemes i els misteris. Es va fer la primera enciclopedia.

dijous, 24 de febrer del 2011

West-side-story

La fotografia mostra una escena del musical West-side-story.Veiem a un dels protagonistes, Geaorge Chakiris, en la pel·lícula que porta el nom homònim.
Aquest obra estrenada l'any 1957 a Broadway va tenir un gran èxit i se'n va fer una adaptació cinematogràfica que va arribar a guanyar molts premis, entre ells 10 òscars.
L'argument del musical està inspirat en l'obra de Shakespeare Romeo y Julieta, adaptada a la vida americana dels anys 50. La història explica la rivalitat entre una banda de joves immigrants porto-riquenys, els Sharks, i una altra de nord-americans blancs, els jets. L'enfrontament principal sorgeix quan s'enamoren Tony, el cap dels Jets, i Maria, la germana del cap dels Shark.


dimarts, 22 de febrer del 2011

COMPOSITORS:

John Kander: John Kander Harold (18 de març de 1927) és el compositor d'una sèrie de musicals com a part de l'equip de compositors de Kander i Ebb. Els musicals més importants són Cabaret i Chicago.





Andrew Lloyd Webber: Andrew Lloyd Webber, Baró de Sydmonton, compositor britànic (South Kensington, Londres, 22 de març de 1948) és un dels compositors teatrals més famosos de finals del segle XX amb obres que s'han mantingut amb gran èxit tant a Broadway com en el West End londinenc. Obres importants són cats i el fantasama de la opera.





Stephen Sondheim: Stephen Joshua Sondheim ( 22 de marzo de 1930) es un compositor y letrista estadounidense, especializado en el género musical. Obras importants són Sunday in the Park with George, Dick Tracy i Sweeney Todd.





Leonard Bernstein:Leonard Bernstein (nascut el 25 d'agost de 1918 i mort el 14 d'octubre de 1990), compositor, pianista i director d'orquestra nord-americà. Va ser el primer director d'orquestra nascut als Estats Units que va obtenir fama mundial. És conegut per dirigir l'Orquestra Filharmònica de Nova York, els seus Concerts per a joves a la televisió dels 60 i les seves múltiples composicions, entre elles West Side Story (1961), Candide i Un dia a Nova York (1949).

dimarts, 1 de febrer del 2011

MÚSICA I CINEMA

Sarsuela:La sarsuela és un gènere musical teatral que es va desenvolupar a Espanya en dos períodes, el període barroc (aproximadament entre 1650 i 1790) i el període modern (aproximadament entre 1845 i 1965).

Opereta:L'opereta és un gènere musical teatral derivat de l'opera buffa que neix i es desenvolupa en el decurs del segle XIX, primer a París i posteriorment a Viena i Londres. El pare de l'opereta francesa va ser Jacques Offenbach malgrat que anteriorment va existir Hervé i posteriorment Charles Lecocq. A Viena fou Johann Strauss fill i a Londres Arthur Sullivan.

Vodevil: És un subgènere dramàtic que consisteix en una comèdia frívola, lleugera i picant que dóna lloc a errors i situacions còmiques, en les que s'alternen parts cantades amb números musicals. El seu nom deriva del francès vaudeville.

Music-hall:El Music hall va ser una forma d'espectacle molt popular a Gran Bretanya entre 1850 i 1960, però que després va entrar en decadència. El terme pot referir-se a:
Una forma particular d'espectacle amb una barreja de cançó popular, comèdia i ball. El music hall britànic és similar al vodevil americà ia la revista espanyola presentant entusiastes cançons i actes còmics.
El teatre o un altre lloc on es desenvolupa aquest espectacle.
El tipus de música popular associat normalment amb aquestes presentacions.


Cabaret:
Cabaret és un tipus d'espectacle de varietats genera generalment nocturn que combina cançons i textos diversos, i pot incloure també l'actuació d'humoristes, il·lusionistes i altres números populars, d'entre els quals no podien faltar les ballarines lleugeres de roba. Es consideràven més aviat indecents i es caracteritzaven per la recerca del glamour a través de l'ús de grans plomes i purpurines als vestuaris i maquillatges molt poc discrets. Va tenir molt d'èxit durant la primera meitat del segle XX.

Musical:
Òpera: L'òpera és un drama total o parcialment musicat que s'escenifica cantant amb acompanyament orquestral, i amb els elements escènics habituals del teatre (decoracions, vestuari). Sovint va precedida d'una introducció instrumental o obertura. El seu nom prové de la denominació italiana opera in musica (obra musicada). En els casos en què la música pot ser omesa sense alterar totalment la naturalesa de la peça, aquesta es converteix en una obra amb música incidental.